Intervenții în urma efectelor produse de vântul puternic

Vineri, 05 Aprilie 2024Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Interventii in urma efectelor produse de vantul puternic | imaginea 1 Două autoturisme parcate pe strada Colonel Victor Tomoroveanu, din municipiul Botoșani, au fost avariate de un arbore, scos din rădăcini de vântul puternic. S-a întâmplat, marți, 2 aprilie a.c.

Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani a intervenit cu o autospecială de stingere, dotată cu accesorii specifice pentru tăierea copacului.

Pompierii botoșăneni s-au deplasat pe strada Prieteniei din municipiul Botoșani, unde o bucată de tablă desprinsă de pe acoperișul unui bloc a ajuns într-un copac. Locatarii au cerut ajutorul fiind îngrijorați de faptul că elementul de construcție ar putea să cadă peste trecători. Pompierii au intervenit cu autospeciala de salvare de la înălțime pentru a înlătura pericolul.

Un alt echipaj a acționat pe Calea Națională, din municipiul reședință de județ, pentru îndepărtarea unei bucăți de tablă care a fost desprinsă de pe acoperișul unui bloc și putea să cadă peste trecători. Până în prezent, la dispeceratul integrat ISU - SAJ Botoșani, au fost înregistrate, în total, zece apeluri pentru înlăturarea efectelor produse de vântul puternic.

Pentru a preveni situațiile de urgență, pompierii recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

  • fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
  • nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
  • parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
  • nu atingeți firele căzute la pământ.

În condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la clădiri, depozite, păduri, rețele de electricitate etc.

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.