Foc la acoperișul unei case

Vineri, 29 Noiembrie 2024Harghita
Sursa Foto: Facebook ISU Harghita

Foc la acoperisul unei case | imaginea 1 Acoperișul unei case din localitatea Racu a luat foc, marți dimineață, 26 noiembrie a.c., cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit. La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Racu, cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta la nivelul acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, cu posibilitate de propagare la întreaga locuință și la anexele din imediata proximitate.

Aceștia au reușit să limiteze propagarea focului în interiorul locuinței, au protejat și bunurile din încăperi, însă au fost afectate elementele de construcție ale acoperișului, tavanul camerelor aflate la parter, mobilierul din baie, un panou solar și un boiler electric.

‼️Cum să preveniţi un incendiu de natură electrică❓️

  • Verificaţi instalaţia electrică. La o instalaţie veche, există riscul de incendiu sau de avariere a aparatelor electrice din casă.
  • Nu faceți improvizaţii! Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot provoca incendii. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.
  • Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite!

În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/a întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective.

  • Nu suprasolicitaţi o priză! Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent.
  • Marcaţi fiecare priză! Dacă nu sunteţi singurul locatar al spaţiului respectiv, este foarte important să cunoașteți tipul prizei. În momentul în care conectaţi un consumator mare la o priză fără împământare, există riscul ca surplusul de curent să ducă la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur.
  • Folosiţi aparatele corespunzător! Este foarte important să folosiţi aparatele electrice şi electrocasnice conform manualului cu instrucţiuni. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametrii de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.