Weekend de „foc”, cu 27 de incendii
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman
În 72 de ore, efectivele I.S.U. „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru stingerea a 27 de incendii, din care 23 au izbucnit la vegetație uscată, miriște, culturi agricole și resturi
menajere și patru incendii de locuințe și anexe gospodărești.
S-a mai intervenit la 22 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, la trei accidente rutiere, produse pe raza localităților Beciu, Giuvărești (jud. Olt) și Frăsinet, rezultate cu un număr total de opt victime, care au primit primul ajutor și au fost transportate la spital.
Au mai fost gestionate trei misiuni pentru deblocarea unor uși de acces, una dintre ele fiind la liftul blocului de locuințe A5, din municipiul Alexandria, de unde trei persoane nu mai puteau să iasă.
A mai fost o intervenție în sprijinul echipajelor SAJ Teleorman pentru preluarea unei persoane supraponderale și cinci misiuni de informare preventivă a cetățenilor privind interzicerea distrugerii vegetației uscate prin ardere.
‼️ Sâmbătă, 5 iulie a.c., în jurul orei 17.20, când deja unul dintre echipajele de pompieri de la Videle era plecat într-o misiune de stingere a unui incendiu, salvatorii subunității au fost alertați, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, de manifestarea unui incendiu de vegetație uscată în cartierul Coșoaia al orașului Videle, în apropierea Pădurii Zavestreni, cu pericol de extindere în interiorul acesteia.
Două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Videle, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autocisternă, două echipaje de salvatori de la ISU Giurgiu, cu două mașini de stingere și reprezentanții Ocolului Silvic, cu 10 oameni și echipamente specifice intervenției la incendii de vegetație uscată, s-au deplasat rapid în zona indicată de apelant.
La sosirea primelor forțe de intervenție, s-a constatat faptul că flăcările se manifestau violent la resturile vegetale de pe o miriște, pe o suprafață de circa 10 hectare și focul se propagase la vegetația uscată atât de pe marginea pădurii, cât și în interiorul acesteia, pe aproape 3 hectare, cu pericol de extindere din cauza vântului puternic.
Printr-o coordonare operativă și eficientă a forțelor de intervenție profesioniste cu reprezentanții ocolului silvic și cetățenii mobilizați de către aceștia, s-a reușit localizarea rapidă a incendiului, în limitele găsite, cu toate că existau multiple focare și zona de manifestare era foarte mare.
Lichidarea în totalitate a incendiului s-a reușit după aproximativ trei ore. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost folosirea focului în spații deschise, fără luarea măsurilor de evitare a extinderii la bunurile din apropiere.
‼️Având în vedere acest incendiu, cauzele și condițiile în care s-a manifestat și propagat, readucem în atenție solicitarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman către toate autoritățile publice locale din județ, prin care li s-a adresat rugămintea să dispună măsuri imediate de efectuarea unor controale comune cu reprezentanții Ocolului Silvic pentru identificarea rapidă a suprafețelor agricole unde s‑a arat până la liziera pădurii, desființându‑se astfel atât calea de acces, cât și banda de protecție de 5-10 metri liniari, și notificarea imediată a proprietarilor, pentru refacerea acesteia conform prevederilor legale, în cel mai scurt timp posibil.
Menționăm că o astfel de măsură are un caracter URGENT, cu rol atât în prevenirea incendiilor de pădure, cât și în asigurarea accesului autospecialelor de pompieri în situația producerii unui astfel de eveniment sau a altor mijloace de intervenție necesare stingerii flăcărilor.
‼️Atragem atenția cetățenilor și proprietarilor de terenuri agricole că arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195⁄2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
❗️Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
❗️Foarte important❗️Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.