Activităţi de informare preventivă şi conştientizare a populaţiei

Miercuri, 11 Martie 2020Mehedinti
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti

Activitati de informare preventiva si constientizare a populatiei | imaginea 1 Pentru a comemora 43 de ani de la devastatorul cutremur din 1977, în care mii de persoane au fost rănite, peste 1500 pierzându-şi viaţa, ISU “Drobeta” a desfășurat, la sfârşit de săptămână, activităţi de informare preventivă şi conştientizare a populaţiei.

De asemenea, acțiunile de informare și educare preventivă au continuat și miercuri, 4 martie, a.c., de această dată, în instituțiile de învățământ, unde pompierii mehedințeni au desfășurat lecții deschise, dar și exerciții de alarmare în cazul producerii unui cutremur.

Având convingerea că o populaţie informată va fi mai bine pregătită pentru a face faţă unui eveniment neprevăzut, acţionând eficient şi ajutând la restabilirea stării de normalitate, pompierii mehedinţeni fac apel la cetățeni să respecte regulile și măsurile care se impun în situația producerii unui seism.

În primul rând, trebuie să-și păstreze calmul şi să liniştească persoanele din jur. Dacă se află în interiorul unei clădiri, nu trebuie să părăsească imobilul, şi în niciun caz să fugă pe scări, deoarece faza seismică are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mișcării seismice îi poate surprinde pe scări, holuri sau paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave nedorite.

De reţinut este că aceștia trebuie să se protejeze sub o grindă, toc de uşă solid, birou sau masă care să fie suficient de rezistente pentru a-i feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități se pot proteja stând la podea, lângă un perete de rezistenţă, adoptând poziţia ghemuit, protejându-și capul cu palmele împreunate, însă departe de ferestre care se pot sparge și îi pot accidenta.

Nu trebuie luate în considerare zvonurile care apar frecvent imediat după seisme, chiar dacă aparent sunt vehiculate de aşa-zişi specialişti. Trebuie urmărite numai anunţurile făcute de autorităţile publice prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune naţionale şi recomandările de acţiune imediată ale serviciilor de urgenţă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.