Educare preventivă pentru 200 de copii din cadrul taberei „Vara pe uliță”

Vineri, 28 Iulie 2023Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Educare preventiva pentru 200 de copii din cadrul taberei Vara pe ulita | imaginea 1 “Spune-mi și o să uit, învață-mă și îmi amintesc, implică-mă și o să învăț”, spunea Benjamin Franklin. În baza acestui motto, pompierii botoșăneni s-au alăturat, marți, 25 iulie a.c., celor 200 de copii din cadrul taberei „Vara pe uliță” organizată de Parohia Doina, Răuseni.

Educarea preventivă în fața pericolelor este ca o haină invizibilă pe care pompierii o poartă mereu și care îi însoțește cu fiecare pas. Au mers acolo să îi învețe cum să își protejeze viața lor și a apropiaților, dar și să îi implice în același timp, cu speranța că într-o bună zi acest lucru îi va ajuta. Iar pompierii, la rândul lor, au învățat cum să redevină copii.

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani și al Gărzii de Intervenție Trușești le-au arătat în ce situații intervin cu autospecialele de stingere cu apă și spumă și descarcerare și cum se folosește fiecare accesoriu. Pirotehnicienii le-au explicat cum trebuie să procedeze în cazul în care descoperă muniții rămase neexplodate, fiind efectuate demonstrații practice.

Participanții au fost interesați și de cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor, activitățile fiind interactive. Ei au adresat întrebări referitoare la situațiile în care este necesară efectuarea manevrelor de resuscitare, durata acestora și modul în care trebuie realizate.

Nu în ultimul rând, colegii din cadrul Inspecției de Prevenire le-au explicat cum trebuie să procedeze ca să nu ajungă în situații-limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite, fie că este vorba de incendii, inundații sau cutremur.

Supravegheați de pompierul Sam, copiii au înțeles că educația preventivă este darul cel mai prețios ce li se poate oferi, căci îi învață să fie responsabili față de propria siguranță și să îi sprijine și pe ceilalți în nevoi.

Așa cum spunea Confucius: „Nu-i de ajuns să știi, trebuie să aplici; nu-i de ajuns să vrei, trebuie să faci.” Prin educația preventivă și implicare, micuții de azi pot deveni lideri pentru generațiile viitoare. Au oferit, dar au și primit… Andrei, prietenul pompierilor, le-a făcut o surpriză, oferindu-le un tablou de la activitățile din anii anteriori.

Pe timpul acestei acțiuni, pompierii au oferit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C - Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” “Nu tremur la cutremur”și „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, cu următoarele recomandări:

 • nu folosiți instalațiile electrice sau de gaze cu improvizații sau defecțiuni;
 • nu suprasolicitați instalația electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate de mare putere;
 • nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate și nu înlocuiți cu liță fuzibilul calibrat de producător;
 • nu lăsați copiii nesupravegheați cu aparate electrice în funcțiune sau în camere în care prizele nu sunt prevăzute cu accesorii de protecție pentru copii;
 • verificați etanșeitatea conductelor de gaze doar cu emulsie de apă și săpun. Este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru;
 • la aprinderea focului respectați principiul „gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra, apoi se deschide robinetul de gaze naturale;
 • asigurați ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale;
 • asigurați instalarea detectoarelor de incendiu în locuințe și testați-le periodic;
 • instalați detectoare de gaze naturale pentru a putea depista scăpările accidentale de gaze;
 • achiziționați un stingător de incendiu pentru locuința dumneavoastră.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.