MAI continuă să sfideze legea și să-și bată joc de pompieri: concursul rușinii în desfășurare!

Marți, 08 Ianuarie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Stema IGSU În pofida neregulilor semnalate de redacția noastră, concursul pentru ocuparea postului de inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, continuă. Sfidând legea, sfidând întrebările noastre, luând în bătaie de joc destinele pompierilor, reprezentanții ministerului de resort se grăbesc să-și ducă la bun sfârșit planul: numirea unui inspector general care să nu apere intersele oamenilor ci să fie un "yes man" sau "yes Ma'am" desăvârșit.

Ce ascunde Ministerul Afacerilor Interne?

Multe. Altfel întrebările adresate de redacția noastră nu ar fi rămas fără răspuns. Întrebările noastre le puteți revedea aici: Un abuz de competența DNA: scoaterea la concurs a postului de inspector general al IGSU și aici: Incendiul de la Colectiv nu i-a lecuit pe cei din MAI! Inspector general "recrutat" în condiții inexistente în fișa postului!.

Cei de la MAI practică de ani buni politica struțului cu rezultate surprinzătoare. În fapt, nu demonstrează decât că sfidează legea și cetățeanul român. Ani la rând postul de inspector general a fost "blocat". După ce pe podiumul IGSU au fost perindați diverși ofițeri, cei de la MAI par a se fi hotărât că au găsit deja omul potrivit. Sau sluga perfectă? Cine știe? Probabil vom vedea în curând.

Atunci când îți permiți să ignori sesizările de bun simț și legale pe care ți le transmite mass-media, știind că asta creează premisele unui abuz, în mod cert există ceva de ascuns. Dacă anul care s-a încheiat nu ar fi fost atât de greu pentru pompieri, dacă poziția lor în cadrul ministerului nu ar fi fost, în ultimele 8 luni, mai mult ca niciodată, cea de salahor neremunerat pentru munca desfășurată suplimentar, poate că nu ne-am fi gândit că cei de la MAI au nevoie de un "yes man" care să își asume situația și să bage pumnul în gura pompierilor emițând ordine fără acoperire legală. Sau ordine via "WhatsApp". Am auzit noi că se practică. Sic! Cine își va asuma puhoiul de procese pe care pompierii le vor înainta IGSU pentru recuperarea drepturilor bănești, asta este altă mâncare de pește.

MAI forțează nota: dosarele candidaților evaluate în baza condițiilor care nu se regăsesc în fișa postului

Până luni, 7 ianuarie a.c., ora 16.00, a avut loc depunerea dosarelor de concurs ale candidaților. Până pe data de 11 ianuarie urmând a fi triate de membrii comisiei de concurs, al cărei președinte este dr. Raed Arafat, cel care își subordonează, mai nou, și scriptic, șeful pompierilor, dar e și președinte al Fundației pentru SMURD.

Din moment ce nu a fost anulat concursul, dosarele candidaților au intrat în evaluare în baza condițiilor publicate în anunțul de concurs, condiții care nu se regăsesc în fișa postului publicată în Monitorul Oficial și aprobată de ministrul de resort.

Carevasăzică idealul candidat trebuie să fie deja deținător al autorizației de acces la informații clasificate, să aibă vechime în muncă de cel puţin 12 ani, din care cel puţin 7 ani în Ministerul Afacerilor Interne și să fie absolvent de studii universitare militare sau civile în unul dintre domeniile fundamentale: matematică și științe ale naturii, științe inginerești și științe sociale.

Fișa postului aprobată de ministrul Carmen Dan, după articolele publicate în Agenda Pompierului, prevede însă: să dețină/să obțină" autorizație de acces la informații clasificate, 15 ani vechime în muncă din care 15 ani în cadrul MAI, să aibă ca pregătire de bază studii universitare militare sau civile într-o paletă vastă de domenii: matematică, informatică, fizică, chimie, calculatoare, inginerie, drept, științe administrative, cibernetică, economie, finanțe, management etc..

De ce atâta înverșunare, domnilor?

Oricine poate greși. De-a lungul anilor revista noastră a semnalat "scăpările" pe care capetele luminate din MAI le au când vine vorba de interpretarea legii după bunul plac. Vezi numirea unui jandarm la comanda pompierilor fără respectarea Legii 80, vezi cazul Orlando Șchiopu, vezi neplata orelor suplimentare, vezi situația ISU Suceava.

Ministrul de resort este adesea victima interselor unor agarici care au sentimentul că lucrând într-un minister au liber la a comite ilegaltăți sau a-și promova acoliții. De ce atâta înverșunare, domnilor? "Greșeala" în organizarea concursului este evidentă. Țineți neaparat să o transformați într-o faptă penală?

Surse neoficiale dar sigure susțin că în cursa pentru funcția de inspector general s-au înscris 3 ofițeri. Care dintre ei o fi preferatul pentru care se încalcă văđit legea? O fi vreunul supus, docil, pupător de inel și dezinteresat total de soarta pompierilor? Ghici, ghicitoarea mea!

Direcția Națională Anticorupție și Parchetul Militar, singurele insitituții capabile să facă lumină în acest caz

Lăsând gluma la o parte, e momentul ca autorități competente în anchetarea unor astfel de situații să se autosesizeze și să descopere motivul pentru care, în ciuda numeroaselor semnale care atestă încălcarea legii, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se marșează în tăcere pentru organizarea concursului în baza unor condiții ce nu se regăsesc în fișa postului apărută în Monitorul Oficial la 28 decembrie.

Înverșunarea cu care reprezentanții ministerului înțeleg să nu recurgă la anularea și reorganizarea, în baza legii, a concursului pentru ocuparea postului de inspector general al IGSU ridică serioase semne de întrebare referitoare la motivele ascunse, care pot motiva astfel de acțiuni. Ținând cont de aceste aspecte, solicităm public, Direcției Naționale Anticorupție dar și Parchetului Miliar (având în vedere faptul că în discuție, candidații sunt militari, iar printre membrii Comisiei de Concurs se regăsesc și militari) să se autosesizeze și să intervină pentru a preveni posibile încălcări ale legi care ar contura săvârșirea unor infracțiuni.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.