Intervenții și misiuni ale pompierilor hunedoreni
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara
În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari ai ISU Hunedoara au gestionat 135 situații de urgență înregistrate la nivel județean, dar au executat și 17 misiuni de informare preventivă și recunoașteri în teren.
Majoritatea solicitărilor primite a fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD oferind sprijin pentru 106 persoane aflate în dificultate.
În aceste 3 zile, echipaje de stingere de la Detașamentele de pompieri din Deva și Hunedoara, de la Secția de pompieri Ilia și de la Garda de Intervenție Dobra au intervenit pentru lichidarea a 4 incendii de litieră de pădure și fond forestier care s-au manifestat în zonele Roșcani, Dobra, Muncelu Mic și Muncelu Mare.
Totodată, pompierii au executat, duminică, misiuni de supraveghere a zonelor incendiate, prevenind pericolul de reaprindere. În urma acestor incendii au au fost afectate aproximativ 90 de hectare de teren. Cauza probabilă a declanșării incendiilor a fost focul deschis în spații deschise.
Vineri, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit în zona Dâlja pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș. Suprafața pe care s-au manifestat flăcările a fost de 5000 metri pătrați, iar împrejurarea care a determinat izbucnirea incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
Alte 3 incendii de vegetație uscată s-au produs în Bretea Streiului, Deva, și Hunedoara. În aceste 3 zile, echipajele de stingere au acționat pentru lichidarea a 5 incendii de o amploare redusă, dar care se puteau extinde punând în pericol bunuri materiale importante.
Unul dintre acestea s-a produs la un autoturism care se afla staționat în parcarea unui centru comercial din Deva. Nu au fost înregistrate victime, iar cauza probabilă a fost un conductor electric defect, neizolat corespunzător.
În această perioadă, pompierii hunedoreni au sprijinit Serviciul de Ambulanță Județean, în 7 situații care au impus aceste intervenții.
Totodată, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, echipaje de pompieri din cadrul ISU Hunedoara au efectuat 17 activități de informare preventivă și recunoaștere în teren, iar la alte 9 intervenții s-a acționat în sprijinul comunității.
ATENȚIE! Este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului!
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.
Focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii militari depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor.
În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.