Arafat susține ca nu e în evaluare și amenință cu represalii dacă va fi eliberat din funcție!
În seara zilei de duminică, 8 decembrie a.c., secretarul de stat Raed Arafat a sosit în studioul televiziunii Antena 3 pentru a vorbi lumii despre presiunile la care este supus. Opinia publică
revoltată de proasta gestionare a situațiilor de urgență dar și ancheta procurorilor în cazul victimelor sistemului medical de după Colectiv, numeroasele acuze ce i se aduc, l-au determinat pe
ministrul de interne Marcel Vela să ia în considerare, pe bună dreptate, demiterea acestuia. În altă ordine de idei, schimbarea unui secretar de stat nu ar trebui să fie un lucru ieșit din comun în
momentul căderii unui guvern, mai ales că Arafat a simpatizat vădit cu PSD.
Ministrul Vela ironizat în lipsă
Jurnaliștii postului de televiziune împreună cu Raed Arafat au luat la disecat o declarație a ministrului Marcel Vela referitoare la problemele din sistemul situațiilor de urgență. Și profitând de faptul că puteau vorbi fără să îi întreurpă nimeni au lăsat miștourile să curgă. Declarația care li s-a părut atât de amuzantă se referea la faptul că Vela remarcase că după tragedii precum Colectiv, Apuseni, Caracal etc. au demisionat miniștri dar la IGSU și DSU a continuat voia bună și exercițiile de imagine.
Trebuie să fii tâmpit de-a dreptul să îți imaginezi că un ministru așteaptă de la Arafat să se îngrijească să nu mai cadă avioane sau să nu mai vină o viitură sau un cutremur. Un ministru așteaptă eficiența în organizarea intervențiilor astfel încât proporțiile unui dezastru să fie drastic limitate mai ales în ceea ce privește pierderile de vieți omenești. Nu îi cere nimeni secretarului de stat să devină prezicător, ci doar să își facă treaba eficient și să nu se declare mereu surprins de noi și noi situații de urgență care duc la căderi de capete.
Cine are curajul să îl evalueze pe Arafat?
Curajos, furibund și plin de patos, Arafat a negat că ar fi în perioadă de evaluare. Sigur pe el, secretarul de stat a precizat că este vorba de un audit banal, cum a mai întâlnit, pe achiziții și cu care oricum nu are treabă întrucât el, așa cum știam, nu semnează niciun act, nu lasă nicio urmă. Doar pentru asta are nevoie de un inspector general supus care să semneze la comandă. Asta când semnează și nu e în concediu. În ceea ce privește activitatea sa, Arafat a lăsat să se înțeleagă că nu știe despre ce evaluare vorbește ministrul întrucât nu există profesioniști competenți să îl evalueze. Asta, da! Infailibilul!
Ce treabă are Arafat cu Caracal?
Inocența afișată este de-a dreptul uimitoare. Ce treabă are Arafat cu accidentul din Apuseni? Ce treabă are Arafat cu cazul Caracal? Arafat încerca duminică seara să arunce vina pe STS. Doar că, Ordonanța de urgență 34⁄2008 privind Organizarea SNUAU - Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, adică Serviciul de urgență 112 - stipulează că, Comitetul Național care coordonează activitatea 112 îi are în componență atât pe doctorul Raed Arafat în calitatea sa de secretar de stat cât și pe șeful STS și pe ministrul comunicațiilor. De asemenea, după Caracal, Viorica Dăncilă, peste ordonanța amintită, a mai înființat un comitet cu aproximativ aceeași componență, cu nelipsitul Arafat la conducere - un grup de lucru interinstituţional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii critice la nivelul întregului aparat de stat.
DSU a fost înființat de urgență după Apuseni. Cu scopul de a coordona totul atât de bine încât astfel de situații și erori să nu mai apară. DSU avea exact rolul de a coordona forțele în caz de situații de urgență cu scopul de a obține eficientizarea timpilor de răspuns. Viorica Dăncilă a mai făcut un nou grup de lucru, condus tot de Raed Arafat tot pentru eficientizarea timpului de răspuns. Și după ce a tot îmbunătățit sistemul 112, a apărut nenorocirea de la Timișoara. Care o fi legătura? 3 cazuri gestionate prost de un sistem care nu funcționează și care a fost lăsat în grija lui Raed Arafat, în calitatea sa de om bun la toate. Dacă la 5 ani după Apuseni se ajunge DIN NOU și din nou în această situație înseamnă că DSU nu și-a făcut treaba cum trebuie, respectiv persoana aflată la conducerea acestei structuri nu și-a demonstrat eficiența. Ceva e putred în Danemarca!
Domnule ministru, dacă doriți, evaluați!
Domnule ministru, ar fi extrem de interesant dacă, lucrând la evaluarea acitivității DSU, ati verifica și niște aspecte de-a dreptul uimitoare:
- Cât combustibil consumă autospecialele SMURD într-un an.
- Ce procent din intervențiile SMURD reprezintă urgențe reale. Ați fi uimit!
- Având în vedere faptul că pentru a asigura echipajul complet pe mașinile SMURD, autospecialele de stingere a incendiilor sunt deseori încadrate cu 2 oameni în loc de 4 sau 5, verificați dacă acest lucru se justifică raportat la procentul cazurilor care sunt cu adevărat urgențe.
- Dacă este normal ca paramedicul să se hazardeze la efectuare unor manevre medicale, în baza unui ordin comun al ministrului de interne cu ministrul sănătății, emis pentru situații excepționale. Aceste manevre, mai ales cele gen abord intravenos, intubare, sunt acte medicale care, conform Legii Sănătății nu pot fi efectuate decât de cadre medicale nu de paramedici, care nu au nici asigurare de malpraxis
- Dacă cursurile pe care le urmează paramedicii sunt acreditate de Ministerul Educației.
- Numărul orelor suplimentare lucrate anual, nominal, de camarazii activi, morți la vârste tinere. Noi am cerut aceste date dar IGSU a refuzat să ni le pună la dispoziție.
- Situația modului de calcul și de plată a orelor de muncă efectuate suplimentar.
- Dacă avioanele SMURD au certificările necesare pe aparatura medicală cu care sunt dotate.
- Dacă este normal ca angajați ai IGSU, în uniformă, să iasă în spațiul public pentru a convinge lumea să doneze 2% pentru Fundația pentru SMURD.
Și lista ar putea continua…
Arafat - “ocrotitorul” pompierilor
Aproape cu ochii plini de lacrimi, de o sensibilitate înduioșătoare, Arafat a început să deplângă soarta pompierilor români, pe care îi orotește, pe care îi iubește atât de mult și care de 2 luni de când a reizbucnit scandalul Colectiv nu mai au liniște si nu mai pot munci de presiunea mediatică pusă pe ocrotitorul lor. Noi am observat că treaba merge bine, marea lor durere rămânând doar munca în exces, neplătită.
Nu comentăm, îi reamintim domnului Arafat ca îi ocrotește atat de bine încât nu au asigurări de viața sau sănatate, îi reamintim că nu s-a implicat cu nimic decât cu jigniri și aroganță în cazul pompierului ars Mihai Sfetcu. Îi reamintim că în cazul lui Răzvan, mort în chinuri la Jilava a rămas nepăsator. La fel și în cazul celor peste 200 de pompieri activi morți în ultimii 10 ani.
Detalii despre dragostea domnului Arafat față de pompieri găsiți aici:
- Pompierii mor, Arafat și subordonatul nemijlocit inaugurează noi puncte de lucru
- Unde a fost inspectorul general Ovidiu Vasilică și șeful DSU Raed Arafat în timp ce POMPIERUL s-a stins în chinuri sub ochii înlăcrimați ai colegilor săi?
- Mihai Sfetcu - pompierul erou din țara care nu își iubește eroii!
Din nefericire, dincolo de masca pe care o afișează, atunci când îi folosește de paravan, Raed Arafat vede în pompieri nu oameni ci niște cifre menite să îngroașe statisticile care îi măresc capitalul de imagine și, implicit, îi dau tupeul necesar să șantajeze și să amenințe miniștri.
IGSU condus de un general foarte ok, obedient, înscăunat prin măsluirea fișelor postului
Am trăit să o auzim și pe asta: IGSU este condus nu de Raed Arafat ci de un general “foarte, foarte, ok”. Unul “găsit” după mulți ani și care este foarte, foarte ok. Acu’, să ne fie cu iertare, dar ceilalți ce au avut? Parcă suntem în basme, iar inspectorul general e Cenușăreasa cu piciorul potrivit pentru condur. E foarte, foarte ok pentru cine? Pentru nevoile domnului Arafat probabil, pentru că Arma traversează cea mai proastă perioadă din toată istoria ei.
Mai precis, avem inspector general un pilot de raliu care, așa cum am arătat în multe materiale ale revistei, a fost mai mult la raliuri decât la intervenții. Care decât să fie alături de oameni la un incendiu de amploare a preferat cafeaua conferinței de medicină de urgență. Un general “foarte ok” a cărui slugărnicie și obediență a devenit virală și ilară char și pentru apropiații doctorului Arafat. Un general înscăunat în urma unui concurs dubios.
Dacă tot susține că nu conduce IGSU, de ce marea durere și marea disperare a doctorului Arafat a fost să se introducă în fișa postului inspectorului general al IGSU că acesta i se subordonează nemijlocit?
Mor românii fără Arafat?
În niciun caz. Românii mor dacă într-o bună zi pompierii vor intra în grevă sau vor pleca cu toții. Pentru că mașinuțele roșii SMURD nu sunt ale lui Arafat. Achizițiile nu s-au făcut pe buzunarul lui și nici măcar proiectele nu au fost realizate de el sau semnate de el. Faptul că s-a erijat să iasă pe sticlă și să se laude cu realizările pompierilor este doar o dovadă de lipsă de respect. Proiectele în urma cărora s-au achiziționat mașini SMURD dar și mașini de stingere sunt elaborate și semnate și asumate de echipe de specialiști din cadrul IGSU, nu de Raed Arafat. Organizarea situației operative care asigură 3 oameni pe o mașinuță SMURD pentru a căra de cele mai multe ori NON-URGENȚE e elaborată cu greu de specialiștii pompieri, nu de Raed Arafat.
Până și combustibilul necesar pentru ca SMURD-ul să circule vine din fondurile ministerului de resort. La fel ca și remunerarea resursei umane exploatată maxim pentru mașinuțele doctorului.
Ce se va întâmpla dacă Arafat este demis? Același lucru care s-ar întâmpla dacă, Doamne ferește, pățește ceva. Viața merge mai departe. Sistemul așa șubred cum e, va funcționa și asta datorită militarilor pompieri.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.