La 7 ani de la Colectiv, pompierii fug din sistem scârbiți și revoltați de Arafat și generalii lui!

Sâmbătă, 29 Octombrie 2022București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

La 7 ani de la Colectiv, pompierii fug din sistem scârbiți și revoltați de Arafat și generalii lui! Mâine e 30 octombrie. Sunt 7 ani de la cel mai cumplit incendiu de care a avut parte Arma Pompierii. Unde sunt pompierii acum? Într-un dezastru inimaginabil al cărui amfitrion desăvârșit nu e nimeni altul decât șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secondat îndeaproape de generali cu “merite deosebite”, nu pentru managementul resursei umane ci pentru obediența cu care l-au lăsat să joace rol de stăpân absolut. Ce au fost militarii pompieri în acești ani? Paravan pentru achiziții, sclavii perfecți care nu comentează, fiind militari, carne de tun când sistemul de urgențe a dat greș, capital de imagine, umerii pe a căror muncă s-au trezit unii, peste noapte, cu stele pe umăr.

S-o luăm punctual, de la vârf la talpă, realitatea crudă:

1. La cârma pompierilor se regăsesc 3 generali:

Numărul 1, general-locotenent Dan Paul Iamandi, cunoscut mai degrabă pentru pasiunea pentru raliu decât ca mare comandant de Armă. Detalii despre activitatea domniei sale, aici: Pompierii își numără camarazii morți, generalul își numără stelele.

Numărul 2, în realitate, unicul număr care contează cu adevărat, generalul de brigadă Cristian Radu, cu o imagine publică cel puțin dubioasă, răsfrântă negativ asupra Armei. Omul trup și suflet pentru Raed Arafat, motiv pentru care a și fost recompensat corespunzator și ridicat în final la grad de general, după ce a fost respins de două ori grație declarațiilor făcute legat de filmulețele de la Colectiv. Intră în istoria Armei ca un general cercetat penal, pentru că și-a pus un subordonat să mintă în fața organelor legii și să își asume un accident pe care nu l-a făcut. Detalii, aici: Generalul cercetat penal, Cristian Radu, a fost girat pentru grad de șefii DGPI și DGA, la propunerea lui Raed Arafat!

Numărul 3, Benone-Gabriel Duduc - general de brigadă. Un personaj controversat, care la vremea incendiului de la Colectiv era nimeni altul decât Șeful Direcție Prevenire a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, având în atribuțiuni coordonarea activității preventive desfășurată de inspectoratele pentru situații de urgență județene; asigurarea cadrului legal și procedural al desfășurării activității preventive. Interesant e faptul că toate astea se petreceau pe vremea când organizatorul de spectacole Emagic, de la Clubul Colectiv, își permitea să trimită cu doar câteva zile înainte de eveniment, faxuri de înștiințare, noaptea, la IGSU. Vă aduceți aminte scandalul, trecut prea ușor cu vederea de organele de cercetare penală, al adresei-fax descoperite la vremea aceea de tolo.ro, sosită în miez de noapte, pe 23 septembrie 2015, ora 23:32, la IGSU, nici măcar la ISU BIF? Noi ne aducem aminte. Ei, șeful Prevenirii era la acea vreme actualul general Duduc, care a fost promovat continuu de atunci, pe linie de prevenire în cadrul IGSU, până a reușit să ocupe o funcție care să îi permită ridicarea la gradul de general.

2. ISU București Ilfov plătește 300 de milioane de lei victimelor de la Colectiv. Condamnați sunt doar tălpașii de la prevenire, Antonia Radu și George Matei (8 ani și 8 luni). Însă șefii unui sistem închis, în care subofițerul tremură de frica ofițerului au fost promovați.

3. Cum o duc pompierii după Colectiv? Rău. Dacă vreunul din ei e accidentat la un incendiu, este ajutat de victimele și aparținătorii victimelor de la Colectiv. Detalii, aici: Ajutorul oferit de victimele de la Colectiv, pompierului ars - o palmă pe obrazul ministrului de interne!

4. Dotările pompierilor excelează. Cel puțin în orașele mari și ori de câte ori inaugurarea tehnicii de intervenție poate constitui un prilej de exercițiu de imagine pentru Raed Arafat și clasa politică a momentului: “am făcut și am dres”. Da, domnule doctor, incontestabil. Dar cu cine încadrați tehnica aceasta când pompierii nu știu cum să fugă din sistem, scârbiți de non-valorile pe care le promovați, de modul în care îi UMILIȚI, numindu-i leneși daca nu vor să tragă pe SMURD pentru gloria dumneavostră: Arafat către pompieri: cei care nu vor pe SMURD sunt niște LENEȘI???!!! ?

5. Bărci, morgi mobile, containere de sute de milioane de euro care stau și ruginesc în curtea unităților de pompieri așteptând casarea, asemeni vestitelor izolete care au “expirat” în plină isterie pandemică. Izolete cumpărate la prețuri astronomice, devenite inutile imediat ce MAPN-ul le-a realizat la costuri minime, nu-i așa? Și cu toate acestea încă mai există multe subunități cu mașini de intervenție vechi de peste 35-40 de ani.

6. Pompieri duși în continuare cu japca la modulul 2 de SMURD (cel cu abord venos și intubare cu Combitube), de fapt, sub amenințare, pentru că domnii comandanți aserviți știu că trebuie cumva să se acopere cu un raport al tălpașului. Că veni vorba, centrele de SMURD în care veți pregăti și cetățeni ucrainieni, sunt acreditate conform legii?

7. Pompierii sunt în continuare fără sprijin moral/psihologic, după intervenții grele, și când spunem intervenții grele ne referim la TOT de la o persoană spânzurată, un copil ars, o familie accidentată grav sau arderea unei autospeciale de stingere la intervenție. Bine, în situația din urmă, în loc de sprijin primesc umilințe și sancțiuni, nu-i așa, domnilor inspectori șefi?

8. Orele suplimentare sunt în continuare neplătite, programul “pilot” 24 cu 48 a devenit permanent. Epuizarea și refacerea trupelor nu face obiectul de interes al doctorului Arafat și cu atât mai puțin al comandanților avizi după grade.

9. Deprofesionalizarea e în floare. Pe fondul trecerilor în rezervă, locul subofițerilor operativi va fi luat de soldații gradați profesioniști angajați cu buletinul. Care până vor ajunge porfesioniști au o cale lungă de bătut, timp în care arma va fi pe un deficit inimaginabil de oameni. Cam așa se întâmplă când te interesază doar achiziții și îți bați joc de resursa umană și nevoile ei.

10. SCÂRBIȚI, pompierii caută să fugă din sistemul condus de Raed Arafat pentru că pur și simplu nu mai suportă. Pentru că sunt sătui de nedreptăți, de abuzuri, umilințe, ore suplimentare neplătite, sunt sătui să facă ore până la epuizare pe “taxiul roșu” cu care Arafat încă își mai menține imaginea în fața politicienilor. Unii demisionează, alții cer transfer la altă armă, iar alții încearcă să iasă la pensie apt limitat. Îngrozit că va rămâne fără sclavi, Raed Arafat și Lucian Bode au apelat la Direcția Resurse Umane din cadrul Mninsterului ca să oprească fenomenul plecării pompierilor din sistem. Astfel a apărut o adresă care interpreta după bunul plac al unora legea, în încercarea disperată de a opri valurile de pensionări, sub “amenințarea” neaprobării trecerilor în rezervă “apt limitat”. Ca să fim mai expliciți: Nu e de mirare că după ce e folosit la cărat tărgi, tuburi de oxigen etc., un subofițer face hernie de disc. Dacă ar fi respectat, probabil s-ar sacrifica în continuare. Umilit și nedreptățit, alege să facă un pas în spate și să beneficieze de cadrul legal care îi permite să iasă la pensie, apt limitat. Iar cu arcanul ii veți ține doar până la instanță.

Pe scurt: La 7 ani de la Colectiv Raed Arafat nu mai e nici prietenul pompierilor și nici omul în care ei aveau încredere. Chiar dacă a adunat în jurul lui tot soiul de personaje obediente și le-a ridicat în diverse funcții și grade, faptul că pompierii nu au încredere în acești indivizi e demonstrat de plecările masive din sistem. Mașinuțele noi nu îi motivează să rămână, atât timp cât ei ca oameni și nevoile lor ca resursă umană, nu conteaza. După 7 ani de la Colectiv, nu doar românii nu mai cred în Raed Arafat, nici pompierii nu mai cred în el și aleg să plece, scârbiți, dintr-o profesie pe care cei mai mulți dintre ei o adoră. Dacă nu era dragostea lor de meserie, niciodată nu ajungeați la imaginea la care ați ajuns de ați răsturnat guverne, domnule Arafat! Odată cu plecarea profesioniștilor din sistem, rămâneți cu generalii cercetați penal și vă mândriți cu faptul că un pompier reușește să întindă un furtun în linie dreaptă. Păi asta făcea și un militar în termen, darmite unul profesionist! E ca și cum v-ați mândri că un anestezist știe ce e adrenalina sau ce să facă cu ea. Decât să inventați povești de imagine, numărați câți profesioniști pompieri adevărați mai aveți in sistem. Adevărați, nu cei care fac titluri de glorie plimbând cele mai bune mașini de intervenție prin Franța sau Grecia, într-o paradă de fațadă pentru imaginea dumneavoastră. Nu știm ce ați învățat după Colectiv, dar cert este că pompierii părăsesc sistemul cu dezamăgire și dezgust. Dacă nu credeți, întrebați tălpașii rezerviști. Noi i-am întrebat!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.