Programul infernal 24 cu 48 continuă

Luni, 30 Ianuarie 2017București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Stema IGSU Programul infernal de lucru 24 cu 48 al pompierilor militari români, continuă. Surse neoficiale confirmă faptul că acesta a fost prelungit cu încă un an din Ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Reamintim că acest program a fost introdus inițial pentru 6 luni, în februarie 2015, mai apoi intrând în prelungiri repetate. La vremea aceea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat declara într-un interviu publicat de Agenda Pompierului: "Sunt măsuri care vor fi evaluate la 6 luni, se vor aduce ajustările care vor fi necesare, dacă am greșit undeva, vom vedea cum putem corecta, dar acest lucru nu se poate realiza decât pe parcurs, vazând cum lucrează sistemul. Am vizitat după demararea acestui program unități de pompieri din țară și am văzut că s-a realizat creșterea numărului de personal pe tură, ba chiar a fost posibilă configurarea unui echipaj suplimentar funcțional în tura respectivă, inclusiv completarea echipajelor de pe unele mașini care înainte nu erau complete."

Având în vedere că acest program a fost prelungit din nou, pentru încă un an de zile, tragem concluzia că mai marii DSU și IGSU consideră că treaba merge strună, nu sunt probleme și nu s-a greșit nicăieri, programul demostrându-și eficiența??!!?? Toată lumea e mulțumită, mașinile sunt încadrate conform regulamentelor, oamenii au și ture libere și bani în plus. Vocile nemulțumiților nu se aud până la forurile superioare. Deh, sunt militari. Dacă nu erau, puteau riposta, așa... ordinul e ordin.

Totuși, nu putem să nu remarcăm faptul că, Ordinul cu privire la prelungirea acestui program a sosit grabnic în anul de grație 2017, deja în luna ianuarie. Să fie doar o coincidență banală cu faptul că pe 4 februarie urmează debarcarea actualului inspector general? Să se fi temut cineva că există riscul ca viitorul inspector general n-ar fi suficient de obedient?

Conform Statului Cadrelor Militare, inspectorul general poate fi împuternicit pentru maxim 1 an. Teoretic, pe 4 februarie a.c. împuternicirea generalului Ovidiu Vasilică, expiră. Conform Legii 80 ultimele 6 luni din comanda sa sunt cu cântec, pentru că, legal, împuternicirea inițială trebuia prelungită după 6 luni. Deh, Legea e Lege dar și tocmeală în anumite insituții. Dacă ne luăm după Lege (cea a Corpului Pompierilor Militari - neabrogată), un ofițer de jandarmi nu avea ce căuta la comanda pompierilor.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.