Raed Arafat - foc și pară pe Agenda Pompierului!!!

Sâmbătă, 06 Aprilie 2019București

Dr. Raed Arafat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Secretarul de stat dr. Raed Arafat, distinsul șef al Departamentului pentru Situații de Urgență și șeful nemijlocit al șefului pompierilor militari români, este de o bună bucată de vreme supărat pe Revista Agenda Pompierului.

Orgoliu rănit

Și, pentru că e supărat, ba chiar foarte supărat, a considerat deseori de cuviință a-și manifesta nemulțumirea pe la diverse conferințe, sau convocări, în cadrul cărora, a simțit nevoia să își avertizeze subordonații ba să nu mai citească revista noastră, ba să nu mai comunice cu revista noastră. Nu știm cu ce i-am pricinuit distinsului doctor șef peste pompieri atâta năcaz. Cu siguranță tonul revistei noastre, n-o fi fost tocmai pe placul domniei sale, mai ales când vorbim despre problemele pompierilor, despre neplata orelor suplimentare, despre obligarea acestora să efectueze intervenții de prim-ajutor calificat sau de a participa la modulul II de SMURD - adică mirificul curs de vreo 3 săptămâni care te scoate apt pentru intubare și abord venos.

Ne gândim că l-am călcat rău pe orgoliu și când am îndrăznit să arătăm că SMURD este doar un concept, că fără pompieri visul său măreț ar fi rămas un vis dar și când i-am atras atenția că nu poate împărți pompierii în pompieri și angajați SMURD, atât timp cât SMURD nu are personalitate juridică iar pompierii, fie ei și pompieri paramedici sunt subofițeri operativi care au absolvit cursuri de paramedic, plătiți de ISU sau IGSU.

Secretul succesului: diplomația

Multe și grele sunt păcatele Agendei, Doamne! Dar nu ne-am gândit niciodată că un demnitar, un doctor, un om echilibrat care conduce sistemul de urgență din România, poate ajunge atât de furios pe o publicație încât să renunțe la eleganță, să uite de diplomație și, atunci când e solicitat să dea informații despre starea unui pompier rănit într-un incendiu, să ne trântească pur și simplul furios telefonul și să ne spună scurt: "Afli de la presă. La revedere!". Mergea un răspuns diplomat gen: "Vă rog să vă adresați Biroului de presă al...".

Gest deloc elegant. Un comportament total neadecvat și lipsit de diplomație pentru un secretar de stat, pentru o somitate a sistemului de urgență, care, după Apuseni și după Colectiv coordonează tot ceea ce înseamnă sistem de situații de urgență în România. Incidentul a avut loc sâmbătă, 6 aprilie a.c., după amiaza, când încercam și noi să aflăm direct de la sursă cu ce a contribuit domnia sa la rezolvarea situației pompierului militar rănit. Din informațiile noastre, chiar și-a dat interesul și pentru asta, îl asigurăm de respectul nostru și îi mulțumim în numele camarazilor pompierului, cititori ai revistei noastre.

Agenda Pompierului - inamicul public nr. 1

Precizăm că Agenda Pompierului nu are nimic personal cu doctorul Raed Arafat și îl asigurăm de toată deschiderea noastră. Nu suntem inamicul public nr. 1 al Domniei Sale, nu am fost și nici nu vom fi. Mărturie stau articolele din revistă în care au fost recunoscute meritele distinsului secretar de stat. În loc să se supere pe noi, domnul doctor Raed Arafat - care suntem siguri că prețuiește pompierii cel puțin la fel de mult ca noi - ar putea să lase puțin orgoliul de-o parte și să trateze cu maximă seriozitate aspectele negative pe care noi le semnalăm, în definitiv, noi vorbim ȘI despre problemele omuleților îmbrăcați în roșu care efectuează intervențiile SMURD cu care Dumnealui se mândrește.

Trecem cu vederea, ca oameni ce suntem, momentul de slăbiciune, îi înțelegem furia și supărarea dar am vrea să înțeleagă și dumnealui că atunci când publicăm un material care nu îi este pe plac, nu o facem ca atac la persoana Domniei Sale, ci ca un semnal de alarmă că, în trupe, ceva nu e în regulă. Nemulțumirile pompierilor militari sunt peste tot în instanțe, neajunsurile lor nu pot fi ascunse.

Respectăm contribuția dr. Raed Arafat pentru atragerea de fonduri spre dotarea cu tehnică de intervenție a pompierilor militari, dar sancționăm dezinteresul față de resursa umană și nevoile ei. Pompierii militari nu sunt cifre, nu sunt pioni pe o tablă de șah, sunt oameni, care au familii, care au necazuri, care mor - unii la serviciu, care se îmbolnăvesc, care se chinuie să supraviețuiască și ei în această țară pe un salar mediu pentru care acceptă riscul ca fiecare zi de serviciu să fie ultima din viață.

Repetiția e mama învățăturii. Din nou despre Legea 544

Vă reamintim, domnule doctor, câteva articole din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public:

 1. Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României.
 2. Orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public.
 3. Autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora, informaţiile de interes public solicitate în scris sau verbal.
 4. Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În cazul în care durata necesara pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.
 5. Refuzul comunicării informaţiilor solicitate se motivează şi se comunica în termen de 5 zile de la primirea petiţiilor.
 6. Pentru informaţiile solicitate verbal funcţionării din cadrul compartimentelor de informare şi relaţii publice au obligaţia să precizeze condiţiile şi formele în care are loc accesul la informaţiile de interes public şi pot furniza pe loc informaţiile solicitate. 7.Se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor informaţiile din domeniul apărării naţionale, siguranţei şi ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informaţiilor clasificate, potrivit legii sau informaţiile privind deliberările autorităţilor, precum şi cele care privesc interesele economice şi politice ale României, dacă fac parte din categoria informaţiilor clasificate, potrivit legii... etc..
 7. Informaţiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate sau o instituţie publică nu pot fi incluse în categoria informaţiilor clasificate şi constituie informaţii de interes public. Autorităţile publice au obligaţia să acorde fără discriminare acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masa.
 8. Acreditarea se acordă la cerere, în termen de doua zile de la înregistrarea acesteia.
 9. Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normala a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii.
 10. Refuzul acordării acreditării şi retragerea acreditării unui ziarist se comunică în scris şi nu afectează dreptul organismului de presă de a obţine acreditarea pentru un alt ziarist.
 11. Acreditarea ziariștilor nu atrage controlul autorităţilor sau instituţiilor publice ce au acordat acreditarea asupra materialelor publicate de ziaristul acreditat.
 12. Participarea ziariștilor la activităţile autorităţilor sau instituţiilor publice nu va putea fi limitată ori restricționata prin reglementări interne ce exced textului Legii nr. 544/2001.
 13. Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere şi atrage răspunderea disciplinara a celui vinovat.

Conform Legii, nu "scăpați" de noi. Degeaba vă îndemnați sau le ordonați subordonaților mijlociți - cel nemijlocit o face din proprie inițiativă, devotament și recunoștință - să nu citească revista sau să o denigreze, vă abateți doar de la lege și dați dovadă de lipsă de tact. Ca persoană publică, domnule doctor Raed Arafat, v-ați asumat acest statut și faptul că nu întotdeauna massmedia va fi în slujba imaginii Domniei Voastre. Decât să trântiți telefonul, sau să vă stricați propria imagine spunându-le oamenilor ale căror probleme noi le evidențiem să nu citească revista, dacă vă supără atât de tare ceea ce scriem, cu respect aveți la dispoziție oricând spațiul necesar unui drept la replică. Audacia et devotio!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.