Ultima noapte...

Marți, 31 Decembrie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Ultima noapte | imaginea 1 Ultima zi a anului 2019... În câteva ore "schimbăm prefixul"... Noi... Mileniul doar penultima cifra. În jur plouă cu urări tradiționale, dar parcă anul acesta cuvintele frumoase nu mai ajung. Parcă se simte nevoia de acțiune, de unitate, de schimbare. E ultima noapte... De dragoste? De liniște nu prea pare... Începe războiul? Chiar de începe, să dea Dumnezeu ca în 2020 pompierilor să le fie mai bine.

Pompierii militari se pregătesc și ei să încheie un alt an. În ultimul timp, trecerea dintre ani a devenit, nu doar pentru ei, ceva obișnuit, sau doar o noapte obositoare în plus, dacă nu cumva o noapte ca oricare alta. (Mă întreb dacă nu cumva, pe vremuri, era deosebit Revelionul doar pentru că era una din puținele ocazii când aveam program de divertisment la televizor și timp de petrecere.)

După ce de o vreme se lăsase liniștea peste București, mai precis, pe axa Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situații de Urgență - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar conflictele ministru Marcel Vela - secretar de stat Raed Arafat păreau că se sting, iată că în ultima zi din an, cazul fetiței de la Vâlcea care a așteptat ore petru a putea fi transportată după ce ambulanța în care se afla a ratat întâlnirea cu elicopterul SMURD, a turnat benzină pe foc.

Situația a stârnit, pe bună dreptate, revolta ministrului de interne Marcel Vela care i-a reproșat doctorului Raed Arafat, în cadrul videoconferinței, proasta gestionare a situației. Mergea aici un "S-a greșit, și care-i problema?". Nu ar fi fost prima dată.

Poziția ministrului l-a enervat la culme pe "salvatorul națiunii" pe care l-a prins seara de ajun de An Nou, postând pe Facebook, pe pagina personală nu pe pagina Departamentului pentru Situații de Urgență, o litanie kilometrică, cu multe date preluate de la Inspectoratul General de Aviație în care, se disculpa de zor. Ce altceva putea să faca? Probabil nici în acest caz vina nu este a domniei sale. Ne întrebăm, ce ar fi făcut însă doctorul cu un pompier care ar fi ieșit să se plângă pe pagina personală de Facebook? Să zicem un pompier care ar fi demonstrat cu date și informații concrete motivele pentru care se consideră incompatibil pentru modulul 2 de SMURD? Câte minute îi lua doctorului până își punea aghiotanții să îi sune comandantul și să îl dea de toți pereții chipurile că nu e frumos să scrii decât pe pagina insituției și doar laude conducătorului iubit?

Una peste alta, anul trece. Liniștea se pare că a fost cea de dinaintea furtunii. În mod cert anul 2020 va fi un an fierbinte pentru pompieri. În noaptea dintre ani adie viscolul schimbării. Hienele urlă înfundat de teamă să nu scape prada din gheare. DNA-ul bântuie prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Dosarele cu achiziții de ambulanțe s-au redeschis. Umblă vorba că și neachizițiile sunt un subiect interesant. Instanța a condamnat o parte din cei găsiți vinovați în dosarul Colectiv. Un alt dosar Colectiv, cel cu victimele infecțiilor cu bacterii intraspitalicești e în cercetare iar procurorii urmează să dea un verdict. Arafat și Bănicioiu au fost printre ultimii audiați. Noi așteptam încă răspunsuri de la minister pe spețe interesante. Marcel Vela încheie anul ca primul ministru de interne care are curajul să îi arate doctorului Raed Arafat, unde îi e locul: în slujba cetățenilor români.

Pompierii militari sunt la datorie ca întotdeauna. Alături de semeni. Să dea Dumnezeu ca în 2020 pompierilor să le fie mai bine! La mulți ani!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.