Primul an fără Diplome de Onoare

Joi, 23 Iulie 2020București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Anumiti inspectori sefi isi catalogheaza subordonatii ca  nemerituosi  pentru a primi Diplome de Onoare | imaginea 1 Din anul 2014, an de an, cu prilejul Zilei de 13 Septembrie-Ziua Pompierilor din România, revista Agenda Pompierului a oferit pompierilor militari, în semn de prețuire, Diplome de Onoare. Ne aflăm în perioada în care, anual, demaram deja colectarea datelor și a propunerilor inspectoratelor în vederea realizării Diplomelor de Onoare ale Agendei Pompierului.

Anul trecut, comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la sfatul "specialiștilor" din cadrul Serviciului de Relații Publice, a reușit să transforme această inițiativă frumoasă, într-o bătaie de joc. Dând dovadă de lipsă de curaj pentru a refuza direct gestul nostru, răspunzând adresei noastre din 2019, onorabilii ofițeri au dat-o de gard ascunzându-se bărbătește după o fustă blondă, pe ideea " adresați-vă direct inspectoratelor județene", chipurile, pentru celeritate. Am procedat ca atare, mai ales că atunci când am inițiat acest demers, ne-am adresat fiecărui inspectorat în parte. Comanda de atunci a inspectoratului general solicitându-ne, probabil din dorința de a se implica în această inițiativă sau de a o supraveghea îndeaproape, să trimitem cererea direct instituției IGSU, pentru ca aici să se efectueze centralizarea datelor, urmând ca noi să primim un tabel național cu toate informațiile necesare.

Cum spuneam, anul trecut, această inițiativă a fost transformată într-o bătaie de joc. După ce am trimis adresele fiecărui inspectorat în parte, au început să vină și răspunsurile. Șablon. Un șablon stupid dictat de la centru, debordând de servilism și în același timp de lipsă de curaj: "Vă apreciem inițiativa dar nu avem oameni care să corespundă solicitării". Adică nu aveau UNII domni inspectori șefi oameni care să se fi remarcat prin curaj la intervenții. Am constatat însă cu bucurie că mai există și comandanți adevărați de inspectorate, oameni cu coloană vertebrală și care nu calcă în picioare recunoștința pe care o anumită parte a presei o are față de ARMA POMPIERI, pentru frustrările personale. Motiv pentru care au fost surprinzător de multe inspectorate care au răspuns cererii noastre. Mai multe detalii, aici: Anumiți inspectori șefi își cataloghează subordonații ca "nemerituoși" pentru a primi Diplome de Onoare.

Revista noastră nu a fost niciodată o portavoce a conducerii IGSU. Am deranjat fiecare inspector general în parte, pe unii chiar foarte tare, dar au avut inteligența și bărbăția de a se ridica deasupra animozităților personale și de a înțelege că Diplomele oferite de revista noastră au fost apreciate de subordonați tocmai pentru că au venit cu drag și sinceritate de la oameni care nu le puteau oferi nici salarii, nici libere, nici asigurări de viață ci erau pur și simplu alături de ei. Anul trecut lucrurile s-au schimbat. După toată bătaia de joc regizată în 2019 de la nivelul IGSU în speța Diplomelor Agenda Pompierului, pentru că ne este nouă rușine de rușinea pe care ar trebui să o aibă un purtător de haină militară, am luat decizia să sistăm în acest an, sperăm că pentru prima și ultima dată, oferirea de Diplome de Onoare, pompierilor români. Desigur, dacă există inspectori șefi care doresc să realizăm astfel de Diplome, ne pot contacta cu încredere, noi le stăm la dispoziție.

Deseori am fost incomozi, deseori am scos multe nereguli la suprafață, nereguli din cauza cărora au suferit și suferă oamenii din linia întâi. Fapt greu de înțeles, probabil, atunci când singura grijă e să dai din cap servil în față "domnului ministru"(partea cu secretar de stat se uită de emoție) și să ții cu dinții de scaunul de sub fund. Noi ne vom schimba, cu orice risc. Asigurăm pompierii că revista Agenda Pompierului va rămâne independentă și le va reprezenta întodeauna intersele.

Modelul acordării de Diplome a fost copiat în ultimii ani la nivelul multor inspectorate, inclusiv la nivelul IGSU. Să nu uitați un lucru însă, domnilor ofițeri, oamenii din subordine de la dumneavoastră așteaptă rezolvarea problemelor, grijă, preocupare, apărarea intereselor lor, devotament, nu o bucată de hârtie pe post de anexă la fluturașul decimat de salariu sau de batistă care să șteargă ochii familiei atunci când el, pompierul, cade la greu iar domniile voastre îi întoarceți spatele.

Audacia et devotio!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.