Un “leneș” răbufnește la adresa lui Arafat: “Am ajuns să lucrăm 7 oameni pe 3 mașini de intervenție!”

Duminică, 08 August 2021România
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Poză cu caracter ilustrativ Neajunsurile și greutățile cu care se confruntă pompierii militari români nu mai sunt de multă vreme un secret. Periodic ele sunt aduse la suprafață de câte un eveniment nefericit care scoate în evidență sistemul care funcționează din ce în ce mai greu și mai defectuos. Lipsa de personal, lipsa asigurărilor de viață și de sănătate, neplata orelor suplimentare, tehnica învechită, costumele de protecție zdrențuite îi fac pe militari să strângă amar din dinți și doar amenințările comandanților lași care refuză să recunoască stadiul avansat de degradare în care a ajuns sistemul menit să salveze vieți, îi mai fac pe cei din linia întâi să tacă.

Cu toate astea, sunt momente în care oamenii ajung la limită. Când te uiți în jur și vezi că într-un an și jumătate au ieșit la pensie aproape 70 de colegi numai de la un detașament și vezi că în curtea subunității ați rămas 7 oameni pe tură care să încadreze 2-3 mașini și o ambulanță, te trec fiorii. Și pompierii continuă să treacă în rezervă pentru că sunt scârbiți de realitatea și neputința de zi cu zi. Nu este un secret lipsa de personal cu care se confruntă inspectoratele județene și nici riscul pe care această situație îl reprezintă. Și totuși, inspectorii șefi, unii dintre ei, aleg să tacă pentru a nu-l supăra pe secretarul de stat Raed Arafat.

Un pompier dintr-un județ din sudul țării, un tălpaș, adică unul dintre acei oameni care intră în foc la nevoie pentru semenii săi, și-a permis să își facă auzită opinia, durerea și îngrijorarea. Numele contează mai puțin, pentru că of-ul lui este cuțitul din sufletul fiecărui pompier din linia întâi. Nu e prima oară când din rândurile pompierilor îngenuncheați de un sistem șubred și de comandanți care nu mai au nimic din calitățile unui militar adevărat decât slugărnicia față de un civil care le oferă oportunități deosebite dacă stau în poziția ghiocelului. Răbufniri au mai fost: Scrisoarea dureroasă a unui pompier către ministrul de interne: “Doamnă ministru, umilințele ne-au adus în genunchi…”.

Ce i-a răscolit acum pe pompieri? Faptul că au văzut tupeul cu care Raed Arafat se laudă cu pompierii trimiși în misiuni internaționale de stins incendii, pompieri pe care, secretarul de stat, i-a numit public, “leneși”. Detalii aici: Arafat către pompieri: cei care nu vor pe SMURD sunt niște LENEȘI???!!!.

“Pentru domnul civil numit politic Raed Arafat…..un militar …..cere demisia imediat din toate structurile militare…..și răspunderea pentru toate ororile provocate asupra sistemului militar din MAI…..arma…..pompieri…..am ajuns sa lucram 7 oameni pe 3 mașini de intervenție…..2 APCA…și mașina SMURD….sa va fie rușine…. ne faceți leneșii României…..sa răspundeți….pentru genocidul care îl faceți în continuare…..lucrez pe o APCA model 1978……ați venit la noi și ați promis mașini noi…..au trecut 2 ani de atunci…..sa ma chemați la raport sa dau cu subsemnatul………o sa fie rușinea guvernului…..” - așa sună rândurile pe care pompierul le-a trimis redacției noastre. În discuția purtată telefonic, omul avea vocea sugrumată de plâns și epuizare. Nu e primul, și, din păcate, nici ultimul. ÎN TOATĂ ȚARA, situația e la fel. Dacă este curios domnul ministru Bode, poate trimite corpul de control să verifice cum sunt încadrate mașinile din județe. Dar pe dumnealui nu pare să îl intereseze altceva decât campania electorală.

De fiecare dată, ei, pompierii, au aceleași dureri, aceleași neajunsuri care parcă nu se mai termină. Hăituiți de ani de zile să participe la modulele de curs SMURD pentru ca mai apoi să încadreze mașinuțele roșii devenite taxiuri pentru tot soiul de personaje dubioase cu non-urgențe, pompierii s-au săturat să ajungă umiliți și de “pacienții” aflați în stare de ebrietate, și de doctorul pentru care sectorul de stingere se rezumă la niște “leneși” și la parada de mașini. Rând pe rând ei părăsesc sistemul, nu pentru o pensie babană, nu pentru că nu își mai iubesc meseria ci pentru că pur și simplu sunt scârbiți. Dacă până la nivelul anului 2012 ei încă mai credeau în Raed Arafat, azi, cu excepția a câțiva șefișori care și-au găsit culcuș la picioarele doctorului și care încearcă disperați să ascundă de ochii presei toate ilegalitățile și neregulile din sistem, marea majoritate a pompierilor sunt profund dezamăgiți și revoltați de doctorul care din postura de musafir și prieten s-a cățărat în cârca pompierilor “biciuindu-i” prin intermediul unor comandanți aserviți. Până când? Până când iar vor muri oameni nevinovați, până când iar presa va lua la ochi pompierii și i se va servi un acar păun (vezi Constanța), doar să nu se ajungă la scaunul șefului DSU. Mult nu va mai merge. Pentru că nu mai sunt oameni.

PS: Probabil în mai puțin de 5 minute de la apariția acestui articol la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se va declanșa “planul roșu” de vânătoare. Adică toate serviciile și toate slugile devotate vor căuta să îl găsească pe cel care a comis “crima” de a vorbi despre probleme reale și grave și a-l aduce în față emirului situațiilor de urgență pentru a-i fi tăiat capul. S-a mai întâmplat acum câțiva ani. Aduceți-vă aminte stimați comandanți, două lucruri: 1. că tăcând despre neajunsurile sistemului vă faceți părtași la moartea multor oameni care s-au stins din cauza incapacității sistemului pe care îl conduceți și pe care încercați să îl folosiți pe post de reclamă pentru gloria apusă a lui Raed Arafat; 2. Că nu aveți nicio bază legală care să interzică unui militar DREPTUL LA OPINIE. Nu e răzvrătire, nu e politică, nu e grevă, vorbim de o opinie. Una disperată. De care dacă nu ați avea conștiința atât de adormită ați ține cont. Lipsa de personal poate fi fatală la o intervenție și știți asta al naibii de bine. Iar cârpelile pe care le faceți de ani buni în încadrarea mașinilor de intervenție, undeva vor ceda.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.